Hva er en kommunal planstrategi?
I henhold til plan- og bygningsloven § 10-1, skal kommunene hver valgperiode (og innen ett år etter at nytt kommunestyret er konstituert) utarbeide og vedta en kommunal planstrategi. Dokumentet er en strategi for planleggingen i kommunen, ikke en plan.

I planstrategien skal det avklares hvilke planoppgaver kommunen skal prioriteres i den påfølgende fireårsperioden. Det skal tas stilling til om kommuneplanen skal revideres, samt om andre sentrale planer skal revideres, opprettholdes eller avvikles i løpet av fireårsperioden. Avklaringene av hvilke planer som skal arbeides med, gjøres på bakgrunn av kommunens strategiske valg knyttet til lokal samfunnsutvikling. Det omfatter både langsiktig arealbruk, miljø- og samfunnsutfordringer, samt sektorenes virksomhet.

Hva er samfunnsdel og planprogram for samfunnsdel?
Kommuneplanen er kommunens øverste styringsdokument, og består av to deler: en samfunnsdel og en arealdel.

Kommuneplanens samfunnsdel er et verktøy for kommunens helhetlige planlegging. Den skal ivareta både kommunale, regionale og nasjonale mål, interesser og oppgaver. Samfunnsdelen skal omhandle langsiktige utfordringer når det gjelder mål og strategier for Balsfjordsamfunnet, og kommunen som organisasjon. Den skal gjenspeile det kommunen jobber med, og skal være grunnlaget for sektorens planer og virksomhet i kommunen. Samfunnsdel skal også gi føringer for kommuneplanens arealdel.

Planprogrammet for samfunnsdelen belyser hvilke utfordringer Balsfjord kommune står overfor og gir rammer for arbeidet med samfunnsdelen.

Offentliggjøring av forslag til kommunal planstrategi:
Forslag til kommunal planstrategi offentliggjøres for allmennheten (forslaget skal offentliggjøres i minimum 30 dager før kommunestyret kan vedta planstrategien). Det åpnes ikke for innspill, men legges i stedet opp til bred medvirkning i planprosesser tilhørende planer som skal arbeides med i fireårsperioden.

Statlige og regionale myndigheter, samt nabokommuner kan komme med innspill til forslaget om kommunal planstrategi hvis de ønsker dette. 

Høring av forslag til planprogram for samfunnsdel:
Alle som ønsker det kan komme med innspill til planprogram for samfunnsdelen.

Forslag til kommunal planstrategi 2024-2027 med planprogram for samfunnsdel 2024-2036
Vedtak om høring av forslag til kommunal planstrategi med planprogram for samfunnsdel

Har du innspill?
Innspill sendes til postmottak@balsfjord.kommune.no eller til Balsfjord kommune, Rådhusgata 11, 9050 Storsteinnes innen 18.06.2024.

· Innspill til kommunal planstrategi merkes med «23/177 - Innspill vedr. forslag til kommunal planstrategi 2024-2027».

· Innspill til planprogram for samfunnsdelen merkes med «23/177 - Innspill vedr. forslag til planprogram for kommuneplanens samfunnsdel 2024-2036».