Balsfjord kommune har, i likhet med de fleste andre kommuner i Troms, avtale med Arkiv Troms (Tromsø) om det kommunale arkivet. Arkiv Troms skal ikke bare oppbevare kommunens dokumenter, protokoller og papirer på en forsvarlig måte, men også gjøre det tilgjengelig for publikum. Det betyr at dersom du ønsker å se en arealplan fra 1980 eller fattigstyrets protokoll fra 1800-tallet, kan du søke om å få sitte på deres lesesal og se gjennom. Det nyeste materiellet er klausulert av personvernhensyn.

I samme bygg som Arkiv Troms holder Statsarkivet til, og også her er det mye materiale som har med Balsfjord/Malangen å gjøre. For eksempel arkivene til sognepresten, lensmannen, fylkesmannen og en rekke privatarkiv.

De institusjonelle arkivene i Norge er profesjonelle på å handtere, ta vare på og formidle det som er uerstattelig. Dersom DU sitter med en gammel protokoll som har med det offentlige å gjøre – skole, kommunestyre, fattigstyre, helseråd etc., bør du levere den inn. Bare på den måten er du sikret at det verdifulle materialet både blir tatt vare på, og kan gjøres tilgjengelig for forskning og innsyn. Uten at dette materiellet hadde vært tatt vare på, hadde det ikke blitt noen bygdebok. 

Lill-Karin Elvestad, bygdebokforfatter

Epost: lill.elv@online.no eller lill-karin.elvestad@balsfjord.kommune.no

Kontorsted: Fjordmuseet, Meieriveien 11. Telefon: 91377490